Ventilatie

  1. Introductie
Wat is ventileren?
Wist u dat….. we gemiddeld zo’n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen? Dit lijkt misschien veel, maar reken maar eens na. Overdag werken we binnen, ‘s avonds leven we binnen en ‘s nachts slapen we tussen 4 muren. Het grootste gedeelte van ons leven speelt zich dus binnen af. Op zich is er niks mis met binnen, mits we wel goed ventileren. Door te ademen ontstaat CO2 in de woning. Daarnaast is vocht (door transpireren, koken en douchen) in huis niet alleen hinderlijk voor condens, schimmelvorming en nare stoffen en geuren. De kans op  gezondheidsklachten door een verminderde luchtkwaliteit (verhoogde CO2-concentratie) is groot. Om gezonde lucht in uw woning te hebben, is het dus belangrijk om te ventileren. Even een raampje open zetten heeft een kort effect. Op het moment dat u het raam sluit is de frisse buitenlucht alweer verdwenen. Het is dus belangrijk om 24 uur per dag te ventileren en dat gebeurt met het in onze woning aangebrachte mechanisch ventilatiesysteem.
 
  1. Werking systeem

ventilatieventiel

Het mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit:

  • Een in de binnenberging/technische-ruimte ophangen ventilatiebox (het toestel) (A);
  • Een in de plafonds opgenomen kanaalsysteem voor de afvoer van vervuilde lucht (B);
  • Ventilatieventielen in keuken, badkamer, toilet en overige te ventileren ruimten (zoals binnenberging) voor de afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht (C);
  • Roosters in de ramen/kozijnen voor de toevoer van verse buitenlucht (D);
  • Een schakelaar in de keuken voor de bediening van het toestel.

Het systeem is tevens uitgerust met een MOTORLOZE wasemkap, geplaatst boven het kooktoestel. Dankzij deze voorzieningen worden kookluchtjes en vocht optimaal via het centrale systeem naar buiten afgevoerd.

Het is niet toegestaan om een wasemkap met motor op het systeem aan te sluiten.

Het ventilatiesysteem is bedoeld om 24 uur per dag in bedrijf te zijn. Om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan, is een elektromotor toegepast met een zeer laag stroomverbruik.

 

  1. Bediening

Voor het goed functioneren van het systeem moet aan een aantal belangrijke voorwaarden worden voldaan:

  • Zorg voor voldoende luchttoevoer. Open daarvoor bijvoorbeeld een van de aanwezige ventilatieroosters in de ramen of kozijnen;
  • Laat deze luchttoevoeropeningen open. Plak deze roosters niet af of stop ze niet dicht;
  • Zorg er voor dat er geen wasemkap met motor op het systeem wordt aangesloten.

 

Het toestel wordt bediend met een schakelaar. Deze is in de keuken boven het aanrechtblad gemonteerd en kent 3 standen:

stand 1:   is de minimale, altijd werkende dagstand, er wordt gedurende 24 uur per dag verbruikte- en vochtige lucht uit de gehele woning afgevoerd;

stand 2:   verhoogde stand, te gebruiken bij het gebruik van de badkamer (douchen) en/of bij gebruik van een wasdroger in de binnenberging. In deze stand wordt er extra vochtige lucht uit de woning afgevoerd;

stand 3:   hoogste stand, te gebruiken bij het koken met gebruik van de wasemkap.

     

     4. Reiniging ventielen

De ventilatieventielen dienen regelmatig, doch minimaal eens per jaar, gereinigd te worden. Door met een draaiende beweging aan de (buitenzijde van de) buitenrand van het ventiel te trekken verwijdert u, voorzichtig, het gehele ventiel inclusief de rubber klemring uit het ventilatiekanaal. Klik HIER voor een voorbeeld.

Aan de binnenzijde ziet u een diepte-instelling (in millimeters), deze mag nooit gewijzigd worden door de dop te verdraaien want daarmee wordt de goede werking van het systeem teniet gedaan. Maak de binnen- en buitenzijde van de unit schoon met een vochtige doek, dat is veelal voldoende. Nadat het ventiel gereinigd is drukt u het geheel met een draaiende beweging weer terug in het ventilatiekanaal.

  1. Ventilatiebox
Aan de ventilatiebox mag u geen werkzaamheden uitvoeren. Intern reinigen (bij storing) dient door Thuisvester uitgevoerd te worden.

  1. Wasemkap.
In de wasemkap bevinden zich twee vetvangfilters. Deze filters zijn uitneembaar en dienen regelmatig gereinigd te worden. De filters kunnen met warm tot heet water met een borstel worden schoongemaakt om alle vetresten te verwijderen. Na droging kunt u de filters weer terugplaatsen in de afzuigkap. Deze filters mogen ook in de vaatwasmachine gereinigd worden.
De wasemkap zelf dient ook regelmatig, het liefst elke week, ontdaan te worden van kookaanslag en vetresten.

Reacties zijn gesloten.